ОСОБЛИВОСТІ ПРОФЕСІОГЕНЕЗИ ВІЙСЬКОВОГО КЕРІВНИКА – ВІД ЗАГАЛЬНИХ І НАЦІОНАЛЬНИХ КУЛЬТУРНИХ НАРАТИВІВ ДО УПРАВЛІНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ ВІЙСЬКОВОГО ПРОФЕСІОНАЛА - Алещенко, В.І. (Психологія та соціальна робота, 2023)
У статті визначено, що культура як соціально-психологічний феномен забезпечує перехід від невпорядкованих, хаотичних взаємодій до певної визначеності, узагальненості та порядку. Управлінський аспект культури є закономірністю онтогенетичної природи людської спільноти через її засвоєння у процесі соціалізації. Культура формує програму поведінки конкретних соціальних систем на різних рівнях їх функціонування, супроводжуючи всі прояви людської поведінки і діяльності регулюючи їх за допомогою управлінської культури, яка є соціально-психологічним явищем, характерним для будь-якої установи – системою цінностей, норм, правил і вимог, які визначають специфіку функціонування установи як організації та управління нею певними посадовими особами.