ГЕТЕРОГЕННІСТЬ ПІДХОДІВ ДО ВИЗНАЧЕННЯ СЕКСУАЛЬНОЇ НОРМИ ТА ДЕВІАЦІЙ У ПСИХОЛОГІЧНОМУ ДИСКУРСІ - Меджибовський, С. О.; Гудімова, А. Х. (Психологія та соціальна робота, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю глибшого розуміння, як люди сприймають і розрізняють парафілічні та нормофільні сексуальні інтереси. Це особливо важливо для розвитку сучасних моделей сексуальності, удосконалення психологічної практики, здійснення якісної судово-медичної експертизи та ефективної системи охорони психічного й фізичного здоров’я. Проблематика виходить далеко за межі дихотомії «нормапатологія», особливо в контексті соціально-психологічних чинників, індивідуального досвіду, впливу культури, процесів соціалізації, етичних уявлень та суб’єктивного сприйняття.Мета дослідження – теоретично вивчити чинники, що впливають на ставлення до сексуальних інтересів, зокрема парафілічних. Для реалізації цієї мети було поставлено завдання – проаналізувати поняття парафілії та нормофілії, вивчити уявлення про ці інтереси та поведінку. Методологічний апарат дослідження включав теоретичний аналіз літератури.