НАПРЯМИ СОЦІАЛЬНО-ПРАВОВОГО ЗАХИСТУ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ ПЕРЕДПЕНСІЙНОГО ВІКУ - Николаєва, В. І.; Борзило, О. С. (Психологія та соціальна робота, 2025)
Статтю присвячено дослідженню напрямів соціально-правового захисту внутрішньо переміщених осіб (ВПО) передпенсійного віку, які є однією з найбільш уразливих соціальних груп. Розглянуто правові засади соціально-правового захисту ВПО в Україні, проаналізовано чинні нормативно-правові акти, що регулюють права та соціальні гарантії цієї категорії населення. Зазначено, що ВПО передпенсійного віку стикаються з додатковими викликами, зокрема з труднощами працевлаштування, утратою соціальних зв’язків, збереженням страхового стажу та майбутнім пенсійним забезпеченням. Дослідження підкреслює необхідність системного підходу до визначення напрямів соціально-правового захисту ВПО передпенсійного віку, оскільки науковці не мають єдності у трактуванні цієї проблематики. Представлено кілька підходів до класифікації напрямів захисту, серед яких виділяються захисний, консультативний, профілактичний, педагогічний та просвітницький напрями. Окремо розглянуто напрями, пов’язані з політикою на ринку праці, соціальним забезпеченням, боротьбою з бідністю, гендерною політикою та соціальним обслуговуванням осіб передпенсійного віку.Обґрунтовано доцільність об’єднання напрямів соціально-правового захисту ВПО передпенсійного віку у дві групи: просвітницько-профілактичну діяльність та надання консультаційно-правової допомоги. Система соціально-правового захисту для цієї категорії громадян базується на національному законодавстві та міжнародних стандартах.Просвітницько-профілактична діяльність включає заходи, спрямовані на підвищення правової обізнаності, соціальну адаптацію, боротьбу з дискримінацією на ринку праці та профілактику соціальних ризиків. Консультаційно-правова допомога охоплює юридичний супровід у питаннях соціальних виплат, працевлаштування, відновлення трудового стажу, пенсійного забезпечення та отримання соціальних пільг. Результати дослідження можуть бути використані для розроблення ефективних механізмів соціально-правового захисту ВПО передпенсійного віку, що сприятиме підвищенню рівня їхньої соціальної безпеки та інтеграції у суспільство. Перспектива подальших досліджень полягає у вивченні практики реалізації запропонованих напрямів соціально-правового захисту та їх ефективності в умовах сучасних соціально-економічних викликів.