ЕМОЦІЙНИЙ ІНТЕЛЕКТ У ПСИХОЛОГІЇ УПРАВЛІННЯ: МІФИ ТА РЕАЛЬНІСТЬ М’ЯКИХ НАВИЧОК ДЛЯ ЛІДЕРІВ - Полещук, Л. В. (Психологія та соціальна робота, 2025)
У статті розглядається роль емоційного інтелекту (EІ) у психології управління, зокрема його значення для ефективного лідерства. Аналізуються поширені міфи та реальні аспекти розвитку м’яких навичок, які допомагають керівникам краще розуміти та керувати емоціями власними й підлеглих. Підкреслюється, що EІ є динамічним набором навичок, які можна розвивати, і що його високий рівень сприяє покращенню прийняття рішень, зниженню конфліктів і підвищенню продуктивності команд.Метою статті є дослідження ролі емоційного інтелекту в психології управління, розвінчання поширених міфів щодо м’яких навичок лідерів та визначення реальних аспектів їх розвитку.Стаття прагне підкреслити значення EІ як ключового чинника ефективного лідерства, а також окреслити перспективи подальшого вдосконалення навичок емоційного інтелекту з урахуванням сучасних технологічних та управлінських викликів.Наукова новизна роботи полягає у систематизації міфів і реалій щодо ролі емоційного інтелекту як ключового м’якого навику для лідерів у психології управління. Обґрунтовано вплив EІ на підвищення ефективності управлінських процесів і формування лідерських компетенцій у сучасних організаційних умовах. Результати дослідження свідчать про те, що емоційний інтелект суттєво підвищує ефективність лідерства, допомагаючи керівникам краще управляти власними емоціями та розуміти емоції підлеглих. Лідери з високим рівнем EІ здатні створювати позитивний емоційний клімат у команді, що сприяє зниженню конфліктів, підвищенню мотивації та покращенню прийняття рішень.