ПСИХОЛОГІЧНІ РЕСУРСИ ЛЮДИНИ СЕРЕДНЬОГО ВІКУ ПІД ВПЛИВОМ ПЕРМАКРИЗИ В УКРАЇНІ - Базика, Є. Л. (Психологія та соціальна робота, 2026)
Стаття присвячена питанню психологічних особливостей та психологічних ресурсів осіб середнього дорослого віку під впливом пермакризи в Україні. Мета представленої роботи – висвітлити нагальні проблеми вікового періоду та проаналізувати психосоціальне становище осіб середнього дорослого віку під впливом пермакризи, також на основі проведеного аналізу виділити основні психологічні ресурси та потенційні можливості вікового періоду, що розглядається. Наукова новизна полягає у визначенні психологічних ресурсів та потенційних можливості осіб середнього дорослого віку під впливом пермакризи в Україні. Обґрунтовується перспективність даної когорти населення, яка спроможна ще приносити користь суспільству, працювати, ділитися своїм досвідом, мудрістю та опановувати щось нове. Було доведено, що віковий період 55–60 років являє собою «золотий період» для аналітичної діяльності, керівництва, викладання та прийняття складних рішень. Визначено особливості психосоціального становища осіб середнього дорослого віку під впливом пермакризи, це – можливість постравматичного зростання яке фасилітює пермакриза в нашої країні. Виділено основні психологічні ресурси та потенційні можливості означеного нами періоду при психологічної підтримки та зосередженні на формуванні життєстійкості (резильєнтності).