ТЕОРІЯ АЛОСТАЗУ ЯК КОНЦЕПТУАЛЬНА ОСНОВА ПСИХОЛОГІЧНОГО ЗАСТОСУВАННЯ КІНЕЗІОЛОГІЧНОГО МАНУАЛЬНОГО М’ЯЗОВОГО ТЕСТУВАННЯ - Ганжара, Н. Ю. (Психологія та соціальна робота, 2026)
У статті здійснено теоретико-методологічне обґрунтування можливостей використання кінезіологічного мануального м’язового тестування в контексті теорії алостазу як інструменту оцінки адаптаційних ресурсів особистості в умовах хронічного стресу. Проаналізовано обмеження традиційної гомеостатичної моделі адаптації для пояснення довготривалих адаптаційних процесів, що актуалізується досвідом повномасштабної війни в Україні. Розглянуто концепцію алостазу як альтернативну парадигму, що описує адаптацію через досягнення стабільності шляхом постійних змін на основі прогностичної регуляції. Особливу увагу приділено поняттю алостатичного навантаження та його значенню для психологічної практики. Представлено результати критичного аналізу досліджень валідності кінезіологічного мануального м’язового тестування, проведених в Оксфордському університеті. Обґрунтовано доцільність розгляду цього методу не як діагностичного інструменту у вузькому медичному сенсі, а як засобу оцінки загальних реакцій організму на алостатичне навантаження. Визначено перспективи інтеграції теоретичних положень про алостаз з практичними методами неінвазивної оцінки адаптаційних ресурсів для розширення інструментарію психологічної допомоги в умовах тривалого стресу.