РЕЗУЛЬТАТИ СКРИНІНГУ ПСИХОЛОГІЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ У ПРОЦЕСІ ПІДГОТОВКИ ДО УЧАСТІ В Б ОЙОВИХ ДІЯХ - Кременчуцька, М. К.; Чачко, С. Л.; Хмільовський, Ю. В. (Психологія та соціальна робота, 2026)
В ситуації воєнних загроз здатність людини справлятися зі складними умовами має вирішальне значення. Особа, яка стала до лав Збройних Сил України, стикається з необхідністю пристосування до військового середовища та підготовки до збройних зіткнень. Від наявності в бійця належних ресурсів адаптації може залежати успішність виконання бойових завдань. Література з військової тематики вказує на численні психологічні характеристики, які можуть сприяти бойовій готовності та підвищенню індивідуальної ефективності в напружених умовах. Мета нашого дослідження полягала у вивченні психологічних характеристик військовослужбовців у фазі підготовки до участі в бойових діях. Дані збирались за допомогою стандартизованих методів, що вимірювали мотиваційні, емоційні та поведінкові показники. Отримані дані показали критичний рівень морально-психологічного стану в представників досліджуваної вибірки. Статистичний аналіз результатів скринінгу акцентував роль депресії, як предиктора морально-психологічного стану. Він показав, що депресивна симптоматика тісно пов’язана з нейротизмом та дезадаптивними копінг-стратегіями. І, навпаки, використання активних копінг-стратегій знижує рівень депресії та покращує загальний психологічний стан. Крім того, найбільш вразливими серед військовослужбовців виявились особи, мобілізовані за повісткою, з нижчим рівнем освіти, без досвіду бойових дій, з високим нейротизмом та схильністю до використання дезадаптивних копінг-стратегій. Саме ці категорії військових потребують особливої уваги та посиленої психосоціальної підтримки. Перспективним є подальше спостереження за індивідуальними проявами психологічної готовності до участі в бойових діях для покращення програм навчання в умовах тривалого військового конфлікту.