ІНКЛЮЗИВНІ ОСВІТНІ ПРАКТИКИ В УНІВЕРСИТЕТАХ УКРАЇНИ У ПОРІВНЯННІ З МІЖНАРОДНИМ ДОСВІДОМ - Чайковський, М. Є. (Психологія та соціальна робота, 2026)
Стаття присвячена аналізу інклюзивних освітніх практик у закладах вищої освіти України та порівняння з міжнародним досвідом. Розглядається стан нормативно-правового забезпечення інклюзивної освіти в Україні, розвиток інклюзивного освітнього простору, створення безбар’єрної інфраструктури, формування інклюзивно-ресурсних центрів і застосування інформаційно-комунікаційних технологій для підвищення доступності освіти. Висвітлюються проблеми впровадження інклюзії, серед яких нерівномірність підготовки педагогічного персоналу, обмежене ресурсне забезпечення, недостатній рівень адаптації навчальних програм та відсутність єдиних стандартів інклюзивного навчання. Проведено порівняльний аналіз українських практик із міжнародними моделями інклюзивної освіти – скандинавською, англосаксонською та європейською. Показано, що міжнародний досвід характеризується високим рівнем інституційної підтримки, адаптацією навчальних планів, використанням індивідуальних освітніх траєкторій, мультидисциплінарним підходом та застосуванням сучасних технологій. Зазначається, що успішна імплементація інклюзії потребує комплексного підходу, що поєднує законодавче регулювання, підготовку викладачів, розвиток матеріально-технічної бази та цифрових освітніх ресурсів; зазначено, що розвиток інклюзивної освіти у ЗВО України перебуває на етапі системної трансформації: формується інституційна структура підтримки студентів з особливими освітніми потребами, впроваджуються електронні платформи для дистанційного та змішаного навчання, поступово створюються безбар’єрні простори та адаптовані освітні матеріали. Залишається актуальним питання забезпечення рівності доступу до освіти, економічна підтримка посилення кадрової та методичної підтримки викладачів та впровадження єдиних стандартів інклюзивного навчання.