ПСИХОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ ПРИКОРДОННИКІВ ЯК ВІДОБРАЖЕННЯ ЇХ ВНУТРІШНЬОГО СВІТУ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИРІШЕННЯ - Купчишина, В. Ч.; Білецька, Т. В. (Психологія та соціальна робота, 2023)
Насиченість інформаційного простору зумовлює високі вимоги до психічного світу людини і як наслідок — економічні, психологічні, культурні, соціальні чинники спричиняють виникнення різноманітних змін в організмі людини. Ці зміни полягають в негативних проявах психічного стану особистості та впливають на її фізичне та психологічне здоров’я. Психічні проблеми здоров’я людини найчастіше проявляються через її емоційно-вольову сферу (самотність, страх, агресію, залежність, знаходження у віртуальному світі, депресію, психосоматичні захворювання тощо). Вони є характерними для сучасного суспільства і можуть стати причиною різноманітних психологічних проблем особистості, які в свою чергу можуть призводити до хвороб, зайвої ваги, сексуальних розладів, а також проблем у професійній сфері. До психологічних проблем науковці відносять проблеми, що пов’язані з розвитком інтелекту людини. Інтелект відіграє значну роль не тільки в її повсякденній діяльності, але й у професійній сфері. Вченими доведений факт, що від рівня інтелекту залежить успішність будь-якої діяльності, адаптація людини до умов життєдіяльності, певного середовища тощо. Зміни в розвитку інтелекту особистості також можуть відображатися на її психічному здоров’ї. Психологи до психологічних проблем відносять також і віртуальне спілкування, адже воно впливає на людину, її думки, робить її залежною від комп’ютера, що в свою чергу спричинює зменшення реальних соціальних контактів, підміну почуттів і емоцій їх сурогатами. Одним зі шляхів вирішення психологічних проблем людини є їх ігнорування або пом’якшення загального стану організму. Сучасний світ висуває людству все нові і нові виклики, тому сьогодні психологічна наука повинна бути готовою до вирішення різноманітних психологічних завдань, а це можливо тільки через детальне їх дослідження.