ІНДИВІДУАЛЬНО-ОСОБИСТІСНІ ТИПИ ЖІНОК ПЕРІОДУ ДОРОСЛОСТІ І ОСОБЛИВОСТІ ЇХ ЦІЛЕПОКЛАДАННЯ - Кіреєва, З. О.; Заболотна, О. С.; Солієнко, О. Ю. (Психологія та соціальна робота, 2023)
У статті встановлено індивідуально-особистісні типи жінок періоду дорослості і особливості їх цілепокладання. Продемонстровано, що у більшості жінок у віці дорослості превалює середній рівень індивідуально-особистісних властивостей. Показано статистичні відмінності за індивідуально-особистістими особливостями жінок різних груп. Зафіксовано, що жінки 20– 30 років є більш відповідальними і великодушними, ніж жінки 30–40 років, у жінок старших за 40 більш вираженими є два типи: впевнені і незалежні та емоційно нестійки, пасивні, покірні. Встановлено, що більшість досліджуваних жінок живуть сьогоденням або минулим, найбільша цілеспрямованість встановлена у жінок старших за 40. У жінок в періоді дорослості існує зв’язаний образу часу, але майже третина жінок не мають темпорально-сенсовної єдності, тобто жінки, що функціонують у сьогоденні, не пов’язують власне минуле і майбутнє. Отримано розподіл життєвих цілей жінок, які відбивають ціннісно-смислове відношення до власного життя. Сфери, в яких розташовані цілі жінок, розподілено на демографічні, cоціоекономічні. Деякі з цілей можна віднести до функціонального аспекту образу майбутнього та до змістовного аспекту образу майбутнього. Продемонстровано наявність статистичних розбіжностей в глобальних цілях життя у жінок 20–40 років і старші за 40 (p <, 05). Встановлено фактори, які відбивають особливості цілепокладання жінок різних періодів дорослості з наявними у них типами індивідуально-особистісних особливостей.