ПСИХОЛОГІЧНІ РЕСУРСИ СУБ’ЄКТИВНОГО БЛАГОПОЛУЧЧЯ БАТЬКІВ, ЩО ВИХОВУЮТЬ ДІТЕЙ З ОСОБЛИВИМИ ПОТРЕБАМИ - Кобильнік, Л. М. (Психологія та соціальна робота, 2023)
В статті сформульовано актуальність проблеми суб’єктивного благополуччя сімей, які виховують дитину з особливими потребами. В таких родинах не всі батьки адекватно реагують на виникаючі проблеми, їх особистісна і професійна самореалізація ускладнюється об’єктивними та суб’єктивними чинниками, що призводить до виникнення у них ознак емоційного вигорання та відчуття втрати суб’єктивного благополуччя. Автором окреслено основні підходи до розуміння суб’єктивного благополуччя особистості, а саме: гедоністичний та евдемоністичний; проаналізовано особистісно-психологічні та соціально-психологічні чинники суб’єктивного благополуччя батьків. В статті запропоновано узагальнену класифікацію психологічних ресурсів суб’єктивного благополуччя батьків, що виховують дитину з особливими потребами (особистісні, родинні, соціальні ресурси та життєстійкість). Виокремлено способи підвищення цього феномена шляхом успішної соціально-психологічної адаптації; дотримання правил, які допоможуть підтримувати позитивність життя; самореалізація батьків в усіх сферах життя. Намічено перспективи подальшого вивчення окресленої проблеми.