СУБ’ЄКТНО-ДІЯЛЬНІСНИЙ ПІДХІД ДО ОБГРУНТУВАННЯ ЗМІСТУ УПРАВЛІНСЬКОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ТА КУЛЬТУРИ СЕРЖАНТІВ - Ягупов, В. В. (Психологія та соціальна робота, 2023)
З’ясовано гостру необхідність суб’єктно-діяльнісного підходу до методологічного обґрунтування змісту управлінської компетентності та культури сержантів і визначення їх співвідношення з поняттями “військово-професійна компетентність” і “військово-професійна культура” щодо них. Основна мета: дати методологічне обґрунтування психологічного змісту понять “управлінська культура сержанта”, “управлінська компетентність сержанта” на провідних ідеях і принципах суб’єктно-діяльнісного підходу до їх розуміння та визначити їх співвідношення з поняттям “військово-професійна компетентність сержанта” і “військово-професійна культура сержанта”. Здійснено методологічне обґрунтування основних психологічних понять “управлінська культура сержанта”, “управлінська компетентність сержанта” на провідних ідеях і принципах суб’єктно-діяльнісного підходу з урахуванням основних вимог компетентнісного підходу до їх професійно-педагогічної підготовки як суб’єктів управління, з’ясовано їх взаємозв’язок, взаємозалежність і взаємозумовленість. Доведено, що ці поняття знаходяться у безпосередній залежності та у логічній послідовності та водночас утворюють таку змістовну і процесуальну послідовність: “військово-професійна підготовка сержанта”, “управлінська підготовка сержанта”, “управлінська компетентність сержанта”, “управлінська культура сержанта”, що відбувається в системі його військово-професійної підготовки. Доведено, що інтегрованим результатом військово-професійної підготовки сержантів є сформована їх управлінська компетентність як сержанта та суб’єкта тактичної ланки управління, яка безпосередньо та контекстно проявляється в їх управлінській культурі. Обґрунтовано управлінська компетентність сержантів як їх професійно важливе психічне утворення, зміст якого складає сукупність ціннісно-мотиваційного, когнітивного, поведінково-діяльнісного, індивідуально-психічного та суб’єктного компонентів управлінської підготовленості. Обґрунтовано управлінську культуру сержантів як системне та водночас контекстне професійно важливе психічне утворення чи інтегральний результат їх військово-професійної підготовленості як військового професіонала, що відображає їх професійну позицію, цінності та мотивацію, управлінську компетентність, сформованість професійно важливої інтегрованої якості – професійної суб’єктності як суб’єкта тактичної ланки військового управління в Збройних силах України. Вона має специфічну психологічну структуру, що включає сукупність ціннісно-світоглядних, індивідуально-психічних і професійно важливих управлінських ставлень, якостей, поведінково-управлінських навичок, умінь, здатностей і професійно-важливих управлінських якостей як суб’єктів військового управління.