СИСТЕМА ОРГАНІЗАЦІЇ СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ: ДЕОНТОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ, ПРОГНОЗУВАННЯ ТА ПРАВОВИЙ ДОКУМЕНТАЛЬНИЙ СУПРОВІД - Агарков, О. А.; Буканов, Г. М. (Психологія та соціальна робота, 2025)
Соціальна сфера є основою суспільного добробуту, забезпечуючи соціальну справедливість і сталість розвитку. Сучасні глобальні виклики, такі як демографічне старіння, зростання соціальної диференціації, цифровізація, а також війна в Україні, що спричинила руйнування інфраструктури, переміщення населення та дефіцит фінансування, вимагають адаптивної системи організації соціальної сфери. Деонтологічні засади, прогнозування та правовий документальний супровід є ключовими компонентами, що забезпечують етичність, передбачливість і нормативну стабільність соціальних інститутів.Метою дослідження є розробка моделі оптимізації системи організації соціальної сфери. Наукова новизна статті полягає у створенні цілісної моделі оптимізації системи організації соціальної сфери, що поєднує етичні, прогностичні та правові компоненти. Така синергія універсальних етичних кодексів, використання штучного інтелекту в прогнозуванні та цифровізації правового супроводу є ефективною, оскільки забезпечує адаптивність до демографічних, технологічних і кризових змін.Модель оптимізації, інтегруючи деонтологічні засади, прогнозування та правовий супровід, підвищує етичність і адаптивність соціальної сфери, сприяючи соціальній справедливості та сталості.