АНТИКРИЗОВИЙ МЕНЕДЖМЕНТ У СИСТЕМІ СОЦІАЛЬНИХ СЛУЖБ: ЕФЕКТИВНІ СТРАТЕГІЇ АДАПТАЦІЇ ТА РЕАГУВАННЯ НА СОЦІАЛЬНІ ВИКЛИКИ - Ісаченко, В. П.; Левченко, Н. В. (Психологія та соціальна робота, 2025)
У статті розглянуто сучасні підходи до антикризового менеджменту в системі соціальних служб України в умовах зростання соціальної нестабільності, спричиненої війною, економічними викликами та трансформацією суспільних потреб. Проаналізовано сутність соціальних криз і ризиків, їхній вплив на функціонування соціальних інституцій, а також визначено основні чинники дестабілізації діяльності соціальних служб. Обґрунтовано необхідність переходу до проактивного управління, побудованого на принципах стратегічного планування, ризик-менеджменту та адаптивного лідерства. У статті розкрито природу кризових явищ у сфері соціальних служб, охарактеризовано системні ризики та загрози, що впливають на ефективність їхньої роботи в умовах війни та соціально-економічної нестабільності. Автором узагальнено підходи до антикризового менеджменту та запропоновано модель стратегічного реагування, адаптовану до специфіки неприбуткових організацій. Окрему увагу приділено інтеграції інструментів ризик-менеджменту та соціального регулювання. Запропоновано комплекс ефективних управлінських стратегій, орієнтованих на збереження кадрового потенціалу, забезпечення безперервності послуг і довготривалу інституційну стабільність соціальних служб.