ПСИХОЛОГІЧНІ НАСЛІДКИ ДИТЯЧИХ ТРАВМ ТА ЇХНІЙ ВПЛИВ НА ОСОБИСТІСНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ДОРОСЛОЇ ЛЮДИНИ - Косьянова, О. Ю.; Крижановська, А. В. (Психологія та соціальна робота, 2025)
У статті досліджено психологічні наслідки дитячих травм та їхній вплив на формування особистісних характеристик у дорослому віці. Актуальність теми зумовлена високою поширеністю дитячої травматизації та її довготривалим впливом на психоемоційний стан особистості. У межах емпіричного дослідження проведено опитування 50 респондентів із використанням комплексу методик: PTGI (Тедеші і Калхаун), CISS (Ендлер і Паркер), MHC-SF (Кіз) та наративного аналізу (Шебанова). Отримані результати засвідчили поширеність соціальної тривожності, низької самооцінки, страху майбутнього, деструктивних переконань і схильності до емоційної дисрегуляції. Статистичний аналіз виявив позитивну кореляцію між посттравматичним зростанням і конструктивними копінг-стратегіями (r = 0,400**) та психологічним здоров’ям (r = 0,448**), що свідчить про адаптаційний потенціал осіб, здатних до рефлексії й опрацювання негативного досвіду. Результати підкреслюють важливість психологічного супроводу осіб із травматичним минулим, а також необхідність подальших досліджень у напрямі розробки психокорекційних програм, орієнтованих на трансформацію деструктивних переконань і розвиток здорових копінг-механізмів.