ОСОБЛИВОСТІ ПРОЯВУ КОГНІТИВНОЇ ТА ОСОБИСТІСНОЇ ГНУЧКОСТІ В ПСИХОДІАГНОСТИЧНОМУ ВИМІРІ - Рудковська, О. В. (Психологія та соціальна робота, 2026)
Стаття присвячена теоретичному аналізу та емпіричному дослідженню психологічної гнучкості як багатоаспектного конструкту, що об’єднує когнітивну та особистісну складові. У роботі розмежовано поняття когнітивної гнучкості як виконавчої функції мозку та особистісної (поведінкової) флексибільності як здатності до адаптації в складних життєвих ситуаціях. Проаналізовано психодіагностичний інструментарій, представлений когнітивними пробами (тест Струпа, Вісконсинський тест сортування карток) та опитувальниками-самозвітами (CFI, Опитувальник світоглядної пластичності). Представлено результати пілотного дослідження за участю 58 магістрантів. Емпірично перевірено гіпотезу про можливу невідповідність між об’єктивними показниками когнітивної гнучкості та суб’єктивною оцінкою власної гнучкості. Результати засвідчили, що високий рівень регуляторних функцій мозку не завжди гарантує гнучку поведінку в умовах невизначеності. Виявлено категорію осіб, у яких гнучкість мислення блокується під впливом психоемоційного напруження, низького відчуття безпеки та домінування імпліцитних упереджень. Зроблено висновок про необхідність комплексного підходу до діагностики, що поєднує задачний принцип із самозвітами, для отримання цілісного профілю психологічної гнучкості особистості.