МОДЕЛІ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ПІДГОТОВКИ ДЕСАНТНО- ШТУРМОВИХ ПІДРОЗДІЛІВ: ДОСВІД КРАЇН НАТО ТА ПЕРСПЕКТИВИ ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ В УКРАЇНІ - Стасюк, В. В.; Куз, С. М. (Психологія та соціальна робота, 2026)
У статті здійснено порівняльний аналіз моделей психологічної підготовки десантно-штурмових підрозділів у державах – членах НАТО та визначено перспективи їх адаптації в Україні. Обґрунтовано, що в умовах високої інтенсивності сучасних збройних конфліктів психологічна стійкість, когнітивна гнучкість і здатність до саморегуляції є стратегічними чинниками боєздатності підрозділів підвищеного ризику. Проаналізовано підходи до організації психологічної підготовки у США та Великобританії, де вона інтегрована у систему бойового тренінгу та лідерської підготовки, передбачає стандартизовані програми розвитку резильєнтності, моніторинг морально-психологічного стану та підготовку командирів до управління стресом у підрозділах. Визначено спільні та відмінні риси відповідних моделей, а також окреслено можливості їх імплементації з урахуванням національного досвіду бойових дій, організаційної специфіки та нормативної бази. Сформульовано практико-орієнтовані рекомендації щодо комплексної інтеграції психологічної складової у систему підготовки десантно-штурмових військ України.