ЕТНІЧНІ КОМПОНЕНТИ ПСИХОКОРЕКЦІЙНИХ ПРАКТИК ДОПОМОГИ ДІТЯМ З ПОРУШЕННЯМИ МОВЛЕННЯ - Сулятицький, І. В.; Климчук, М. В. (Психологія та соціальна робота, 2026)
Стаття присвячена комплексному вивченню ролі етнічних компонентів у психокорекційних практиках допомоги дітям із порушеннями мовлення. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю урахування етнокультурних чинників у логопедичній та психокорекційній роботі в умовах мультикультурного освітнього середовища України, де значну частку дітей становлять представники різних етнічних груп. У роботі проаналізовано особливості мовленнєвих порушень та визначено роль етнічних компонентів, що позитивно впливають на корекцію фонетичних, лексичних, граматичних, прагматичних та стильових порушень мовлення. На основі проведеного емпіричного дослідження визначено можливості використання елементів українського фольклору, мелодій, народних казок, ігор, символік та інших прийомів етнотерапії як ефективних засобів психокорекційного впливу. Розроблено порадник щодо інтеграції етнічних компонентів у корекційно-розвивальні програми, спрямовані на підвищення ефективності логопедичної допомоги. Отримані дані можуть бути використані фахівцями у сфері спеціальної освіти, логопедами, психологами та педагогами для побудови більш гнучких, культурно чутливих та індивідуалізованих психокорекційних підходів.