ТЕХНОЛОГІЇ СОЦІАЛЬНОГО КОНСУЛЬТУВАННЯ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ, ЯКІ ПЕРЕЖИЛИ БУЛІНГ - Яцюк, М. В.; Лящ, О. П. (Психологія та соціальна робота, 2026)
Статтю присвячено актуальній проблемі соціально-психологічної підтримки осіб з інвалідністю, які пережили булінг, та аналізу технологій соціального консультування, спрямованих на подолання його наслідків. Наголошено, що булінг щодо цієї категорії осіб має не лише ситуативний, а й довготривалий вплив, який проявляється у зниженні самооцінки, втраті відчуття безпеки, формуванні недовіри до соціального оточення, соціальній ізоляції та труднощах у міжособистісній взаємодії. У роботі узагальнено наукові підходи до розуміння булінгу як соціально-психологічного явища, розкрито його форми та окреслено специфіку переживання психологічного насильства особами з інвалідністю в умовах сучасного суспільства. У статті проаналізовано основні технології консультативної роботи, зокрема індивідуальне підтримувальне, соціально-ресурсне та профілактично-розвивальне консультування, визначено їх зміст, функції та можливості застосування у роботі з постраждалими від булінгу. Показано, що комплексний підхід, який поєднує психологічну допомогу, розвиток соціальних компетентностей та залучення соціального оточення клієнта, сприяє підвищенню психологічної стійкості особистості, зменшенню негативних наслідків травматичного досвіду та відновленню соціальної включеності. Ефективність соціального консультування значною мірою залежить від індивідуалізації підходів, врахування життєвого досвіду клієнта, його ресурсів та умов соціального середовища, а також від координації дій між фахівцями різних соціальних інституцій. Матеріали статті можуть бути використані у практиці соціальної роботи, психологічного консультування, інклюзивної освіти та підготовці фахівців допомагаючих професій.