ВИДИ ПЕРСПЕКТИВ СПОГАДІВ В АВТОБІОГРАФІЧНІЙ ПАМ’ЯТІ - Болотова, О. М. (Психологія та соціальна робота, 2023)
У статті розглянуті сучасні психологічні дослідження видів перспектив у структурі спогадів автобіографічної пам’яті, розділу довготривалої пам’яті. В автобіографічній пам’яті індивіда міститься весь особистісно пережитий досвід, закодований у вигляді спогадів. У структурі спогадів автобіографічної пам’яті виділяються два види перспектив сприйняття подій, що відбуваються: перспектива Поля (Field) і перспектива Спостерігача (Observer). Описано специфічні особливості кожної з позицій сприйняття, їх вплив на переживання особистого досвіду індивідом і формування наступних життєвих стратегій. Представлені можливості застосування особливостей перспектив у психокорекційній роботі з наслідками травмуючих подій.