ПРОБЛЕМИ МЕТОДОЛОГІЇ ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОФЕСІЙНОГО БЛАГОПОЛУЧЧЯ ОСОБИСТОСТІ - Войтенко, О. В. (Психологія та соціальна робота, 2024)
Відсутність у науковій літературі загальноприйнятого уявлення про професійне благополуччя особистості спричинила виникнення проблеми методології його дослідження, що свідчить про необхідність теоретичного осмислення накопичених різнорідних даних, їх інтеграції, а також про необхідність пошуку пріоритетних методологічних шляхів вивчення цього феномену. Стаття містить аналіз специфіки психологічних досліджень професійного благополуччя, а також формулювання на основі узагальнення дослідницької практики основних методологічних підходів до наступного розроблення концептуальної моделі дослідження професійного благополуччя особистості. З огляду на те, що особистість – це цілісне утворення зі складною структурою, перспективою подальших наукових пошуків буде розроблення концептуальної моделі професійного благополуччя особистості на основі реалізації принципів системного підходу, що дозволить суттєво розширити розуміння цього феномену.