ПРОЯВИ ОБРАЗИ ТА КОНКУРЕНТНОЇ ВІКТИМНОСТІ У ПЛОЩИНІ МІЖГРУПОВИХ КОНФЛІКТІВ - Гарькавець, С. О.; Волченко, Л. П. (Психологія та соціальна робота, 2024)
Стаття присвячена розгляду проблеми проявів образи у представників різних соціальних груп, які в конфліктній взаємодії використовують інструменти конкурентної віктимності для виправдовування власних деструктивних дій. Зазначається, що образа виступає емоційною реакцією індивідів, негативним емоційним міксом у ставленні до інших, які нібито зачіпають їхню самооцінку, статус або роль. Образа завжди супроводжує суб’єктивне розуміння справедливого, що зумовлює особливі поведінкові прояви або стратегії поведінки ображених у конфліктних ситуаціях. З’ясовано, що образа виникає з різною амплітудою прояву, коли індивідів кривдять, обманюють, піддають несправедливим звинуваченням, або дії інших не відповідають їхнім очікуванням. Це зумовлює появу не тільки сукупності негативних емоційних реакцій, що уособлюють образу, а й продукування такого феномену, як конкурентна віктимність. Визначено, що конкурентна віктимність виникає з того, що суб’єкти конфлікту усвідомлюють себе жертвами протистояння, а ті втрати, що вони несуть унаслідок його загострення, артикулюються як особливі, які неможливо порівняти із втратами опонентів. Конкурентна віктимність описує зусилля суб’єктів конфлікту, які вони спрямовують на виправдання власних жорстких дій або поводження, оскільки вони вважають, що їх більше образили, вони більше страждають у конфлікті, ніж протилежна сторона. Зазначено, що образа посилює амплітуду проявів конкурентної віктимності суб’єктів конфліктної взаємодії, що значно перешкоджає її подоланню, а в окремих випадках може підвищувати ескалацію конфлікту між ними, що унеможливлює досягнення примирення та дарування прощення.