СОЦІАЛЬНА АДАПТАЦІЯ ВИМУШЕНО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ, ЯКІ ПОСТРАЖДАЛИ ВНАСЛІДОК ВІЙСЬКОВОГО СТАНУ - Кузьмін, В. В.; Кузьміна, М. О.; Стрижак, Г. В. (Психологія та соціальна робота, 2024)
У статті проведено аналіз поточної ситуації щодо соціальної адаптації вимушено переміщених осіб (ВПО) в Україні під час повномасштабного вторгнення Російської Федерації. Зокрема, особливу увагу було звернено на розбіжності у рівні адаптації вимушено переміщених осіб із різних регіонів України, що вказує на необхідність урахування географічно-культурного чинника під час проєктування програм соціальної адаптації вимушено переміщених осіб в Україні. З урахуванням зарубіжного досвіду, зокрема адаптації сирійських біженців у країнах Європейського Союзу, запропоновано використання кластерного підходу, а також моделі п’ятиланкової спіралі (Penta helix).