ЛІДЕРСТВО І МОТИВАЦІЯ В ПІДПРИЄМНИЦЬКІЙ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ: ПСИХОЛОГІЧНИЙ АСПЕКТ - Піддубна, Ю. В.; Чепурна, Г. Л. (Психологія та соціальна робота, 2024)
Стаття присвячена актуальній проблемі дослідження лідерства і мотивації в Україні в умовах воєнного стану. Конкретизовано, що не тільки органи влади, але й бізнесові структури та підприємці виявились психологічно не готовими до функціонування в умовах воєнного стану, незважаючи на те, що війна триває із 2014 року. Систематизовано, що психологічна неготовність керівників призвела до цілковитого чи часткового припинення їхнього функціонування, значного відтоку фахівців. Визначено, що поряд з економічними наслідками впливу війни та значними фінансовими ризиками активізувались психологічні аспекти функціонування бізнесу в Україні. Водночас нами відзначено позитивний вплив війни на підприємницьку діяльність, що полягає в підвищенні відповідальності, мотивації, самореалізації через відкриття власної справи. Обґрунтовано, що, незважаючи на активну підтримку підприємницької діяльності з боку держави та низки світових організацій, натепер не існує єдиної моделі виходу із кризового стану та мінімізації наслідків впливу війни на підприємницьку діяльність.