ІНТЕГРАЦІЯ ТЕХНОЛОГІЇ ВІРТУАЛЬНОЇ РЕАЛЬНОСТІ В ПРАКТИКУ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ - Камбур, А. В. (Психологія та соціальна робота, 2025)
У статті розглянуто потенціал використання технології віртуальної реальності (VR) як інноваційного інструменту в практиці соціальної роботи. Проаналізовано особливості впровадження VR у процеси психосоціальної підтримки різних категорій клієнтів, зокрема осіб із травматичним досвідом, з інвалідністю, дітей-сиріт та осіб, які пережили соціальну ізоляцію. Особливу увагу приділено моделюванню життєвих ситуацій у віртуальному середовищі, яке дає змогу безпечно відпрацьовувати навички адаптації, комунікації, прийняття рішень. Описано можливості використання VR у професійному навчанні соціальних працівників, для підвищенні їхньої стресостійкості та емоційної готовності до роботи з кризовими випадками. Окремо проаналізовано етичні та технічні виклики, пов’язані з цифровою доступністю, захистом персональних даних, дотриманням принципів добровільності та конфіденційності. Розглянуто сучасний стан нормативного забезпечення в Україні та кращі міжнародні практики інтеграції VR у соціальну сферу. Зроблено висновок про перспективність VR як засобу модернізації соціальної роботи та визначено напрями подальших досліджень для адаптації технології до вітчизняної системи соціальних послуг.