АКТИВНІСТЬ І ОПТИМІЗМ ЯК ПОКАЗНИКИ ПРОФЕСІЙНОЇ УСПІШНОСТІ WEB-РОЗРОБНИКІВ - Лобачов, О. В. (Психологія та соціальна робота, 2025)
В умовах динамічного розвитку ІТ-сфери зростає інтерес до вивчення психологічних чинників, що сприяють професійній успішності веб-розробників. Особливої актуальності набуває аналіз особистісних рис, які можуть впливати на суб’єктивне сприйняття кар’єрного зростання та самореалізації в цій галузі. Метою статті є уточнення особливостей прояву активності та оптимізму у web-розробників з різним професійним стажем та різним рівнем оцінки власної професійної успішності. Наукова новизна роботи полягає в емпіричному підтвердженні того, що особистісні ресурси, зокрема високий рівень оптимізму та активності, мають статистично значущий вплив на самооцінку професійної успішності, тоді як професійний стаж такого впливу не виявляє. Отримані результати дають підстави вважати, що психологічні характеристики можуть виступати предикторами успішності незалежно від кількості років досвіду. Зроблено висновок про доцільність урахування особистісного профілю фахівців під час формування програм профілактики емоційного вигорання та підтримки професійного розвитку у сфері ІТ.