ОСОБЛИВОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ СОЦІАЛЬНИХ ПРАЦІВНИКІВ У ПОДОЛАННІ ПСИХОТРАВМУЮЧИХ НАСЛІДКІВ ВІЙНИ - Руднєва, А. О.; Мальована, Ю. Г. (Психологія та соціальна робота, 2025)
У статті досліджуються ключові аспекти професійної діяльності соціальних працівників у контексті подолання психотравмуючих наслідків війни. Повномасштабна агресія з 2022 р. призвела до значних людських утрат та психологічних травм, що вимагає системної відповіді суспільства. Діяльність соціальних працівників є ключовою у наданні підтримки постраждалим, тому її необхідно науково обґрунтувати та інтегрувати в систему психосоціального відновлення.Метою дослідження є аналіз особливостей діяльності соціальних працівників у подоланні психотравмуючих наслідків війни, визначення ефективних практик соціальної підтримки та окреслення перспектив удосконалення соціальної роботи у воєнний та післявоєнний періоди. Наукова новизна роботи полягає в узагальненні сучасних підходів та практик діяльності соціальних працівників в умовах повномасштабної війни в Україні. Досліджено особливості роботи з уразливими групами населення, висвітлено ключові функції соціального працівника: первинна оцінка стану, психоосвіта, спрямування до фахівців, організація групових форм підтримки (арттерапія, тілесні практики). Представлено аналіз сучасного українського досвіду, а також окреслено перспективні напрями розвитку соціальної роботи в умовах війни та поствоєнного відновлення. Зазначено перспективи розвитку інтегрованих моделей послуг та використання цифрових технологій.