РОЛЬ КОГНІТИВНОЇ АКТИВНОСТІ У ЗНИЖЕННІ СТРЕСУ: ПСИХОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ ГОЛОВОЛОМОК - Туріщева, Л. В.; Дорожко, І. І.; Малихіна, О. Є. (Психологія та соціальна робота, 2025)
У статті розглянуто роль когнітивної активності в подоланні стресових станів учнів та студентів. Особливу увагу приділено використанню головоломок як потенційного інструменту психоемоційної регуляції. Актуальність дослідження зумовлена зростанням рівня тривожності серед старшокласників та потребою упровадження ефективних, доступних і безпечних методів корекційної роботи. Теоретичний аналіз спирається на біопсихосоціальний підхід до розуміння природи стресу, а також на сучасні підходи до когнітивної саморегуляції.На першому етапі дослідження розроблено копінг-опитувальник, за допомогою якого проаналізовано найбільш поширені стратегії подолання стресу серед учнів та студентів.Результати анкетування показали, що підлітки переважно використовують фізичну активність, спілкування з близькими, хобі та відпочинок, тоді як когнітивні способи зниження стресу не фіксувалися серед пріоритетних. Виходячи із цього, автори обґрунтовують доцільність упровадження інтелектуальних практик, зокрема головоломок, до системи психопрофілактики.У дослідницькій частині проведено копінг-опитування, спрямоване на виявлення змін емоційного стану після регулярного використання головоломок. Отримані результати вказують на позитивну динаміку у зниженні рівня напруги, покращення настрою, зростання зібраності та почуття контролю. Це дає змогу розглядати головоломки не лише як розважальний, а й як корекційний інструмент у роботі з учнями та студентами.