МЕТОД ПРОЄКТІВ У ПІДГОТОВЦІ ЗДОБУВАЧІВ СПЕЦІАЛЬНОСТІ «СОЦІАЛЬНА РОБОТА ТА КОНСУЛЬТУВАННЯ» (НА ПРИКЛАДІ ДИСЦИПЛІН «СОЦІАЛЬНЕ ІНСПЕКТУВАННЯ», «ПРОЄКТУВАННЯ У СОЦІАЛЬНІЙ СФЕРІ», «МІЖНАРОДНІ ТА НАЦІОНАЛЬНІ СОЦІАЛЬНІ СЛУЖБИ») - Чайка, І. Ю.; Ель Гуессаб, К.; Цокур, Є. Г. (Психологія та соціальна робота, 2025)
Статтю присвячено аналізу особливостей використання методу проєктів у підготовці майбутніх фахівців соціальної сфери і презентації можливостей проєктного підходу у викладанні освітніх компонентів. Широке впровадження інноваційних педагогічних технологій, зокрема, проєктного підходу у навчальному процесі здобувачів за спеціальністю «Соціальна робота та консультування», сприяє підвищенню практикоорієнтованості їх підготовки, адже вони розпочнуть свою професійну діяльність в умовах викликів війни та післявоєнного відновлення України, надаючи широкий перелік соціальних послуг зростаючій кількості клієнтів соціальної роботи, які представлятимуть існуючі та нові уразливі групи. Метою дослідження є аналіз особливостей використання методу проєктів у підготовці здобувачів спеціальності «Соціальна робота та консультування» у Запорізькому національному університеті на прикладі дисциплін «Соціальне інспектування», «Проєктування у соціальній сфері», «Міжнародні та національні соціальні служби». Під час вивчення освітнього компонента «Соціальне інспектування», маючи завдання підготувати бакалаврів до професійної діяльності в державних організаціях та комунальних закладах соціальної сфери, викладач пропонує протягом семестру виконувати ігровий проєкт. За результатами виконання проєкту наприкінці вивчення навчальної дисципліни здобувач отримує навички роботи з документами, має сформоване уявлення щодо етапів здійснення соціального супроводу сім’ї/особи, демонструє практичні навички із самостійного написання плану соціального супроводу, звіту за його результатами. Прикладом практикоорієнтованого проєкту є проєкт соціальної організації, який розробляють групи здобувачів під час вивчення освітнього компонента «Проєктування у соціальній сфері».Магістрантів готують до можливого створення соціальної організації, метою якої буде надання соціальних послуг. Здобувачі отримують знання і практичні навички соціального підприємництва. Під час вивчення навчальної дисципліні «Міжнародні і національні соціальні служби» кожен бакалавр протягом семестру готує проєкт-досьє, у якому структурується інформація щодо системи надання соціальних послуг у вибраній для створення проєкту службі.