ІНФОРМАЦІЙНО-РОЗ’ЯСНЮВАЛЬНА ТА РЕКЛАМНА ДІЯЛЬНІСТЬ ЯК КОМУНІКАТИВНІ СТРАТЕГІЇ СУБ’ЄКТІВ НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ - Суровцева, І. Ю. (Психологія та соціальна робота, 2025)
У статті розкрито концептуальні положення інформаційно-роз’яснювальної роботи у сис- темі надання соціальних послуг. Констатовано, що з переходом в інформаційне суспільство постає необхідність широкої обізнаності пересічних громадян про різнобічні послуги в рамках формування сервісної держави. Важливо розглядати інформування як наскрізний підхід для забезпечення доступності громадян до соціальних послуг. Зазначено, що інформування насе- лення про перелік соціальних послуг, їхній зміст і порядок надання у формі, доступній для сприйняття особами з будь-яким видом порушення здоров’я, покладається на уповноважені органи системи надання соціальних послуг. Право громадян на доступну соціальну інформа- цію реалізується низкою нормативно-правових актів міжнародного та національного рівнів.Проаналізовано стан та проблеми інформаційного забезпечення системи надання соціальних послуг. Розглянуто труднощі у інформаційно-роз’яснювальній роботі з населенням щодо соці- альної підтримки. Зазначено різнобічні засоби з інформаційно-рекламної соціальних служб.Популяризація соціальних послуг у ЗМІ розглядається як ефективний механізм реформування соціальної сфери.