ЕМОЦІЙНА ЕКСПРЕСИВНІСТЬ VS ЕМОЦІЙНЕ СТАВЛЕННЯ ДО ОСІБ ІЗ ХРОНІЧНИМИ ЗАХВОРЮВАННЯМИ: КОНЦЕПТУАЛІЗАЦІЯ ПОНЯТЬ - Пастрик, Т. В. (Психологія та соціальна робота, 2023)
Метою дослідження є концептуалізація конструкту емоційної експресивності (ЕЕ) на основі його розмежування з категорією ставлення шляхом теоретичного огляду вітчизняної й зарубіжної літератури. Результати теоретичного огляду літератури дали змогу дійти висновків про те, що ЕЕ — це важливий незалежний конструкт, який визначає ставлення членів сім’ї до особи із хронічним захворюванням. ЕЕ відрізняється від категорії ставлення, оскільки містить виключно негативні аспекти взаємодії, що ґрунтуються на критичності, емоційній гіперопіці та ворожості. Розширюється концептуальний діапазон ЕЕ як негативного ставлення не лише родичів до осіб із захворюваннями, а й медичного персоналу. Перспективним є вивчення сприйнятої ЕЕ як суб’єктивного переживання особою із діагнозом негативного ставлення родичів до себе.