ПСИХОЛОГІЧНІ ДЕТЕРМІНАНТИ РОЗВИТКУ ЕМОЦІЙНОЇ КУЛЬТУРИ МАЙБУТНІХ ПСИХОЛОГІВ - Варіна, Г. Б.; Фролова, О. В. (Психологія та соціальна робота, 2023)
В контексті теоретичного аналізу проблеми розвитку емоційної культури майбутніх психологів у статті визначено емоційну культуру як систему навичок використання суб’єктом власного емоційної інте- лекту з метою емоційної саморегуляції, що проявляється в рефлексивному усвідомлені емоцій (як власних, так і інших людей), визнання їх цінності та мотивуючої сили, а також цілеспрямованого використання емоцій в різних видах внутришньої психічної і зовнішньої (предметної і соціальної) діяльності. Відповідно до мети нашого дослідження було запропоновано новий погляд на проблему емоційної культури у структурі професійної діяльності майбутніх психологів, визначено її сутність та складові компоненти. Емоційна компетентність майбутнього фахівця розглядалась як системне, цілісне та динамічне психологічне утворення, важлива особистісно-професійна якість, складова професійної діяльності фахівця; що має власну структуру, виражає певний рівень емоційної зрілості особистості, є важливим чинником професійного становлення і забезпечує ефективну професійну взаємодію. У статті показано, що емоційна культура, структурними складовими якої є когнітивний, соціальний, регулятивний та емпатійний компоненти, виступає засобом соціалізації та адаптації майбутнього фахівця. На основі моделі розроблено та апробовано комплексну програму з формування емоційної культури майбутнього психолога в процесі фахової підготовки, спрямованої на розвиток складових емоційної компетентності. Інноваційним підходом в контексті реалізації програми є поєднання традиційних психокорекційних технологій та імерсивних технологій. Результатами проведеного дослідження було продемонстровано динаміку змін у розвитку емоційних компетенцій майбутніх фахівців.