ПОСТТРАВМАТИЧНИЙ СИНДРОМ У ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ: ПРИЧИНИ, СИМПТОМИ ТА МЕТОДИ ЛІКУВАННЯ - Петреченко, C. А. (Психологія та соціальна робота, 2023)
У статті проаналізовано потребу надання українському суспільству якісної психотерапевтичної допомоги особам, які стали жертвами тривалої воєнної агресії на Сході України. Ця потреба особливо актуальна для військовослужбовців і ветеранів ЗСУ, членів їхніх сімей, вимушено переміщених осіб та волонтерів, які після переживання надзвичайно травматичних подій стикаються з посттравматичним стресовим розладом (ПТСР). Проаналізовано низку специфічних факторів, які сприяють розвитку ПТС у військовослужбовців, а також розглянуто ефективні методи лікування з урахуванням особливостей психоемоційного стану військових. Наголошується на важливості вчасної діагностики та комплексного підходу до лікування, який включає психотерапію, фармакотерапію та соціальну підтримку. Висновки статті підкреслюють необхідність ретельного моніторингу психічного стану військових та розробки програм психологічної підтримки для запобігання ПТС. Показано, що розуміння причин та ефективні методи лікування ПТС у військовослужбовців є важливим складником забезпечення їхнього фізичного та психічного здоров’я після завершення служби.