ЕКСПЕРТНЕ ОЦІНЮВАННЯ ПРОФЕСІЙНИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ СОЦІАЛЬНОГО МЕНЕДЖЕРА ЩОДО МОТИВАЦІЇ ПЕРСОНАЛУ - Корнещук, В. В. (Психологія та соціальна робота, 2024)
Унаслідок військової агресії з боку Російської Федерації, яка триває вже понад два роки, постійно та суттєво збільшується кількість українців, які потребують негайної соціальної допомоги з боку держави. Багаторазове збільшення таких осіб призводить до значущого збільшення фізичного та морального навантаження на працівників соціальних організацій і служб, які цю допомогу здійснюють. Якісне надання соціальних послуг водночас великій кількості клієнтів соціальної роботи, яка постійно зростає, потребує, у свою чергу, ефективного управліннясистемою соціальної роботи в Україні. Також маємо констатувати, що менеджмент вітчизняної соціальної роботи потерпає від нестачі кваліфікованих управлінців, які мають професійну освіту та підготовлені до менеджменту в соціальній сфері. Така суперечність зумовлює актуальність проблеми підготовки кваліфікованих соціальних менеджерів, здатних до грамотної реалізації кадрової політики держави, до управління персоналом соціальних служб, особливо в умовах військових дій на території України, а також у повоєнний період. Маємо також підкреслити, що останнім часом соціальна робота в Україні відбувається в умовах постійної небезпеки як удень, так і вночі; подекуди триває цілодобово; проводиться не тільки у спеціально обладнаних для цього приміщеннях, але й у бомбосховищах або навіть на вулицях. Такі умови потребують від фахівців із соціальної роботи неабиякої психологічної змобілізованості, фізичної витривалості та висувають проблему мотивування персоналу соціальних служб, яке є невід’ємною складовою частиною управління персоналом. Проведене дослідження спрямовано на визначення професійних компетентностей соціальних менеджерів, необхідних для ефективного мотивування трудової діяльності персоналу соціальних служб, та їх ранжування. Визначення професійних компетентностей соціального менеджера щодо мотивування персоналу соціальної служби та їх ранжування відбувається вперше і зумовлює наукову теоретичну новизну дослідження. Практичне значення дослідження полягає в тому, що отримані відомості можуть бути використані для професійної підготовки майбутніх керівників для соціальної сфери, зокрема для розроблення освітніх компонентів для освітньо-професійних програм підготовки здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 231 – Соціальна робота, а також для підвищення кваліфікації управлінців, які вже працюють.