ДВА ВИДИ СОЦІАЛЬНИХ НОРМ І ПСИХОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ЇХНЬОГО ФОРМУВАННЯ - Жовтянська, В. В. (Психологія та соціальна робота, 2023)
У роботі розглядаються засади формування двох видів соціальних норм, які можуть буті позначені як моральні та традиційні. Зазвичай дослідники виділяють два види соціальних норм за джерелом їхнього походження: моральні та конвенційні. Перші пов’язуються із забороною на нанесення шкоди іншим людям; другі пов’язуються із суспільними домовленостями стосовно стандартів поведінки в певних ситуаціях. Я висунула припущення, що ті соціальні норми, які не пов’язані із забороною нанесення шкоди іншим, за своїм походженням можуть бути пов’язані не з домовленостями між людьми, а з тим, що звичні для індивідів паттерни поведінки розглядаються ними як обов’язкові для виконання стандарти. Можливість утворення соціальних норм у такий спосіб перевірялася в емпіричному дослідженні, результати якого підтверджують вихідне припущення.