ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНИЙ СУПРОВІД ДІТЕЙ З ПРОБЛЕМНОЮ ПОВЕДІНКОЮ - Набока, О. Г.; Панасенко, Е. А.; Пліско, Є. Ю.; Співак, Л. А.; Співак, Я. О.; Чайченко, С. О. (Психологія та соціальна робота, 2024)
У статті проаналізовано теоретичні концепції психолого-педагогічного супроводу дітей з проблемною поведінкою. Основна мета дослідження полягає в аналізі ефективних стратегій і методів супроводу для поліпшення адаптації та навчальних результатів цієї категорії учнів. Розглянуто ключові аспекти психологічної підтримки, включаючи індивідуальний та груповий підхід до учнів з різними формами проблемної поведінки (девіантна поведінка, агресія, прояви булінгу, конфліктність, порушення моральних норм, дитяча злочинність та ін.). Обґрунтовано технології психолого-педагогічного супроводу (консультації, модерація, правовий захист, соціальний менеджмент, педагогічна допомога, соціальна адаптація) та його поетапність організації. Методами реалізації психолого-педагогічного супроводу учнів з проблемною поведінкою визначено: лекції; тематичні бесіди; дискусії; інтерв’ю; консультації; психолого-педагогічні тренінги; стимулювання поведінки; ігротерапію; арттерапію; психогімнастику; вікторини. Видами соціальної допомоги або психолого-педагогічних послуг, що надаються під час супроводу встановлено: діагностику психоемоціонального стану дитини; корекційно-розвивальну діяльність (профілактика негативних явищ, соціальна та психологічна адаптація, соціально-педагогічна реабілітація); правозахисну та інформаційно-консультативну роботу; комплексне медичне обстеження, а також лікування (за необхідністю). В якості прикладу, наведена програма психолого-педагогічної роботи із неповнолітніми. Зазначено, що організація корекційних заходів має комплексний, мультидисциплінарний характер. А їх зміст повинен містити інформаційний, комунікативний та рефлексивний компоненти. Основний же спосіб впливу на поведінку дітей залишається однаковим й полягає у застосуванні комплексу соціально-педагогічних методів, прийомів та технік.