ДОСВІД ПІДВИЩЕННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ НАДАВАЧІВ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ В УМОВАХ ВІЙНИ - Костіна, В. В.; Могилка, О. П.; Бондарева, А. В.; Радіч, О. С. (Психологія та соціальна робота, 2025)
У статті здійснено аналіз практики підвищення кваліфікації фахівців соціальної галузі в умовах війни, що є необхідною умовою підвищення ефективності роботи надавачів соціальних послуг. Метою статті є узагальнення досвіду роботи Відділу методичного забезпечення соціальної роботи та підвищення професійних компетенцій надавачів соціальних послуг та визначення вдалих практик у здійсненні відповідної роботи, які є необхідними для формування професійної готовності фахівців соціальної галузі до роботи з вразливими категоріями населення, що потребують соціальної допомоги, підтримки та захисту в умовах війни в Україні. Наукова новизна полягає у наведенні результатів аналітики моніторингового дослідження роботи з підвищення якості методичного забезпечення надавачів соціальних послуг, а також у розкритті змісту діяльності з підвищення кваліфікації надавачів соціальних послуг, що є представниками державних, комунальних закладів та діячами громадського сектору соціальної допомоги, з метою формування у них потенціалу життєстійкості, важливих професійних навичок та якостей успішної особистості, готової до реалізації важливих професійних та суспільних завдань, а також до подолання наслідків війни та впровадження стратегій сталого розвитку. Висновки дослідження: висвітлено особливості роботи фахівців Відділу методичного забезпечення соціальної роботи та підвищення професійних компетенцій надавачів соціальних послуг у сучасних умовах та наведено методичний інструментарій, який набув поширення у їхній професійній діяльності. Доведено, що вдалі практики з підвищення професійної компетентності надавачів соціальних послуг Харківського обласного центру соціальних служб враховують не тільки Європейські стандарти якості підготовки фахівців соціальної галузі, а й вітчизняні позитивні практики, що є адаптованими до реалій надання соціальних послуг в умовах війни, а також враховують особливості менталітету споживачів соціальних послуг та специфіку місцевих громад.