ОСОБЛИВОСТІ СТИЛІВ СІМЕЙНОГО ВИХОВАННЯ КІБЕР- АДИКТІВ (ОЧИМА ДІТЕЙ) - Асєєва, Ю. О. (Психологія та соціальна робота, 2023)
Останнім часом проблема розповсюдженості кібер-адикцій серед молодого покоління набуває все більшої актуальності. Відокремлення формуючих чинників, факторів ризику та груп ризику вимагають проведення експериментальних досліджень. З метою виявлення соціальних факторів, які можуть впливати на формування кібер-адикцій, ми звернули увагу на внутрішньосімейні відносини. Автором розкрито результати власного дослідження щодо виявлення особливостей стилів сімейного виховання кібер-адиктів. Виявлено, що серед груп дослідження осіб із проявами кібер-адикцій переважають: гіпопротекція, нерозвиненість батьківських почуттів, винесення конфлікту між подружжям у сферу виховання, емоційне відторгнення, жорстоке поводження та переваги дитячих якостей. Оскільки сім’я є лише частиною мікросоціуму особистості, то дослідження соціальних чинників, які можуть стати факторами формування кібер-адикції, триватиме і чим детальніше буде розглянуто взаємодію із найближчим соціумом кібер- адиктів, тим більше можливих соціальних чинників формування даної адикції буде відокремлено, що надасть змогу урахування їх при розробці профілактичних та психокорекційних заходів.