ЧИННИКИ УСПІШНОСТІ ОНЛАЙН-НАВЧАННЯ: ПСИХОЛОГІЧНИЙ АСПЕКТ - Підбуцький, О. Ю. (Психологія та соціальна робота, 2025)
У статті досліджено психологічні чинники успішності онлайн-навчання здобувачів другого (магістерського) рівня освіти в закладах вищої освіти м. Харків. Мета дослідження полягає у визначенні психологічних чинників, що зумовлюють академічну успішність здобувачів у процесі онлайн-навчання. У дослідженні взяли участь 177 респондентів, було використано шкалу академічної мотивації та шкалу студентської залученості. Наукова новизна дослідження полягає у виокремленні п’яти латентних чинників, що зумовлюють успішність онлайн-навчання: емоційно-мотиваційна стабільність, регульована мотивація, когнітивна орієнтація, поведінкова дезорієнтація та зовнішня підтримка. Установлено, що внутрішня мотивація та висока залученість пов’язані з вищими академічними результатами, тоді як амотивація та низька поведінкова активність – із нижчими. Результати можуть бути використані для оптимізації дистанційної освіти та психологічної підтримки студентів.