ЗАСТОСУВАННЯ ТІЛЕСНО ОРІЄНТОВАНОЇ ПСИХОТЕРАПІЇ ЯК ОДНОГО З МЕТОДІВ У РОБОТІ З ДІТЬМИ ТА СІМ’ЯМИ, ЩО ПЕРЕЖИЛИ ТРАВМУЮЧІ ПОДІЇ - Гопкало, Ю. (Психологія та соціальна робота, 2023)
У статті розглянуто й обґрунтовано теоретичні та методичні основи організації групових форм роботи з психотравмою в осіб, які постраждали внаслідок воєнних дій, на основі впровадження методів тілесно орієнтованої психотерапії. Групові методи у роботі з посттравматичними стресовими розладами у роботі з дітьми та сім’ями, що опинилися у складній життєвій ситуації внаслідок воєнних дій, є системою психотерапевтичного впливу, що оптимально поєднує тілесно орієнтовану психотерапію з елементами символдрами, психологічний дебрифінг, поведінкові методи психотерапії, танцювально- рухову психотерапію, арт-терапію, психотренінг, фармакотерапію та інші методи, спрямовані на роботу з клінічними проявами психотравми. Метод тілесно орієнтованої психотерапії у роботі з дітьми та сім’ями, що постраждали від психотравмуючих подій, може виступати провідним як в роботі з віддаленими клінічними проявами, так і для попередження розвитку ПТСР, в роботі з порушенням психічних і тілесних аспектів функціонування, вирішення внутрішньоособистісних конфліктів; визначення рівня адекватності самосприйняття і самооцінки; зниження рівня особистісної тривожності, психічної напруженості, емоційної лабільності. Тілесно орієнтована психотерапія розширює можливості психотерапевтичного впливу тим, що розглядає особистість в єдності її психосоціального та біологічного функціонування. Її використання допомагає дітям та сім’ям, що пережили травмуючі події, за допомогою рухових психотехнік більш точно розпізнати і вербалізувати власні емоції, пережити заново свій минулий емоційний досвід, сприяючи тим самим розширенню сфери самопізнання та формування більш емоційного благодатного ставлення до себе. Окрім цього, вона робить значний внесок у подальший розвиток уявлень про механізм лікувальної дії психотерапії, оскільки зміни, що відбуваються з клієнтами (дітьми та сім’ями, що пережили травмуючи дії), і є кінцевою метою психотерапевтичного впливу, стосуються різних рівнів функціонування організму й особистості.