МОТИВАЦІЯ СТУДЕНТІВ ДО ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ - Дробот, О. В. (Психологія та соціальна робота, 2023)
В часи розвинутих інформаційно-комунікаційних технологій посилюються суспільні тенденцій до дистанціювання різноманітних форм соціальної взаємодії, в тому числі й до дистанційного навчання. Докорінно альтернативним до традиційного навчання прикладом є спілкування викладача і студентів в онлайновому режимі — в режимі чатів, інтернет-форумів та інтернет-конференцій. Під час карантину, пов’язаного з пандемією COVID-19, у закладах вищої освіти України була впроваджена дистанційна форма навчання (ДФН). Метою цього дослідження стало розкриття особливостей мотивації студентів до дистанційного навчання в умовах пандемії. З цією метою використовувалися такі методики: авторська анкета «Ставлення до дистанційної форми навчання в закладі вищої освіти»; методика «Мотивація навчання у вищому навчальному закладі» Т. І. Ільїної; «Методика діагностики особистості на мотивації до уникання невдач» (Т. Елерс); «Методика діагностики особистості на мотивацію до успіху» (Т. Елерс). Емпіричне дослідження тривало впродовж липня–серпня 2020 р. Опитування ставлення студентів до ДФН показало наявність трьох типів такого ставлення: позитивно ставляться до дистанційної форми навчання 48 %, нейтрально — 30 %, негативно — 22 % опитаних. Діагностика мотивації навчання в закладі вищої освіти у студентів з різним ставленням до дистанційного навчання виявила такі тенденції: найвищий показник мотиву набуття знань спостерігається у студентів з позитивним ставленням до ДФН; мотив отримання диплому домінує у студентів з негативним ставленням до ДФН. Високий рівень мотиву досягнення успіху не залежить від типу ставлення до ДФН. Домінування високого рівня мотивації досягнення успіху, порівняно з низьким рівнем мотиву уникання невдач, притаманне студентам із позитивним ставленням до ДФН. Серед студентів з нейтральним ставленням до дистанційного навчання встановлено значущі розбіжності між параметрами «мотивація досягнення успіху» та «мотивація уникання невдач» (p>0,05). Таким чином, на рівні емпіричного спостереження зафіксовано залежність між типом ставлення студентів до ДФН та їх мотивацією уникання невдач та відсутність такої між типом ставлення студентів до ДФН та їх мотивацією до успіху.