СОЦІАЛЬНО-ПЕРЦЕПТИВНІ ЧИННИКИ ЕФЕКТИВНОСТІ АДАПТАЦІЇ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ - Савінок, А. В. (Психологія та соціальна робота, 2025)
У статті розглянуто соціально-перцептивні чинники, що впливають на ефективність адапта- ції внутрішньо переміщених осіб у приймаючих громадах України в умовах повномасштабної війни. Актуальність дослідження зумовлена масштабами внутрішньої міграції, трансформа- цією соціальних практик взаємодії та потребою у виробленні науково обґрунтованих підходів до підтримки ВПО. У центрі аналізу – соціальна перцепція як система уявлень, атрибуцій і ставлень, що визначають характер міжгрупової взаємодії між переселенцями та місцевим населенням. Теоретичну основу становлять концепції міжгрупового контакту, соціальної іден- тичності та акультураційних стратегій, які дозволяють пояснити вплив когнітивних і емоцій- них механізмів сприймання на процеси інтеграції.Здійснено огляд сучасних українських і зарубіжних досліджень, що висвітлюють зв’язок між соціальною перцепцією, рівнем довіри, поширенням стереотипів, інформаційною безпе- кою та психологічним благополуччям ВПО. Узагальнено емпіричні дані щодо ролі міжгрупо- вого контакту, процедурної справедливості, медіаграмотності та інформаційних наративів у формуванні готовності приймаючих громад до інклюзії. Визначено, що успішні адаптаційні стратегії ґрунтуються на поєднанні структурних умов підтримки та перцептивних факторів, що забезпечують зниження соціальної дистанції, утвердження позитивних соціальних уявлень і залучення ВПО до спільнотного життя.Сформульовано перспективні напрями подальших наукових розвідок, серед яких – лонгі- тюдні дослідження динаміки перцептивних установок, оцінювання ефективності антистигма- тизаційних і комунікаційних інтервенцій, а також аналіз впливу локальних медіапросторів на формування образу ВПО в громадах.