РЕАБІЛІТАЦІЯ ЗАСОБАМИ ІНКЛЮЗИВНОГО ТУРИЗМУ: ПСИХОЛОГІЧНИЙ АСПЕКТ - Чупіна, К. О. (Психологія та соціальна робота, 2023)
У статті розглянуто комплексне питання психологічної реабілітації засобами інклюзивного туризму. Проаналізовано поняття інклюзивного туризму та зроблений огляд літератури з даного питання. Під час дослідження нами використані теоретичні методи, серед яких аналіз, синтез, порівняння та емпіричне дослідження. Для визначення рівня самооцінки та адаптації осіб з інвалідністю було використано методику дослідження соціально-психологічної адаптації К. Роджерса — Р. Даймонда, методику «Оцінка рівня комунікабельності» Ряховського, методику САН (самопочуття, активність, настрій). За результатами дослідження виявлено, що основна частина осіб з інвалідністю, які здобувають освіту у ЗВО, мають адекватний рівень адаптації, добре розуміють що все залежить від них, та на передній план ставлять свою особистість, а не прояви інвалідності. На жаль, близько 15–20 % мають проблеми зі самосприйняттям та рівнем адаптації. Для корекції негативних проявів розроблено тренінгову програму.