ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ЛЮДЕЙ З ІНВАЛІДИЗУЮЧИМИ ЗАХВОРЮВАННЯМИ - Ковалева, О. В.; Чиркова, А. С. (Психологія та соціальна робота, 2023)
У статті висвітлено психологічні особливості людей з інвалідизуючими захворюваннями. Статтю присвячено вивченню психологічних особливостей та динаміки особистісних змін у людей з обмеженими функціональними можливостями, а також здійсненню кваліфікованого психологічного супроводу представників цієї категорії, що належить до числа актуальних проблем на сучасному етапі розвитку суспільства, в сфері соціальної політики, в рамках реабілітації цієї категорії людей. Оцінка реабілітаційного потенціалу особистості людини з інвалідизуючим захворюванням виявляє ті внутрішні ресурси особистості, завдяки яким можлива компенсація обмежених можливостей. Комплексність діагностичних досліджень забезпечує чітке уявлення про індивідуальні когнітивні, емоційні, мотиваційні, комунікативні особливості, а також про ціннісні орієнтації інваліда. В рамках теоретико-емпіричного аналізу виявлено, що найважливішою відмінною ознакою успішної адаптації особи, яка знаходиться в умовах інвалідизуючого захворювання, є адаптивна проблемно-вирішуюча поведінка, за умови адекватного ставлення до себе і своєї самоефективності орієнтована на прийняття своїх можливостей, що змінилися, переосмислення і самореалізацію в нових життєвих умовах.