МОДЕЛЬ ФОРМУВАННЯ ГЕНДЕРНОЇ ЧУТЛИВОСТІ В ПРОФОРІЄНТАЦІЙНІЙ РОБОТІ - Сербова, О. В.; Саєнко, С. В.; Руденко, О. В. (Психологія та соціальна робота, 2023)
У статті розглянуто досвід практичної реалізації гендерночутливого підходу в системі профорієнтаційної роботи, виокремлено та охарактеризовано умови його реалізації. Проаналізовано впроваджений досвід врахування гендерних аспектів у профорієнтаційній роботі. Представлено модель формування гендерної чутливості в профорієнтаційній роботі, висвітлено складники моделі, напрями профорієнтаційної роботи та відображення гендерної складової у них. Теоретично обґрунтовано та експериментально перевірено логічність та структурність впровадженої моделі. Розкрито сутність діяльності амбасадорів, учасників проєкту «Амбасадори майбутнього» щодо пропагування свідомого вибору професії, вільного від гендерних стереотипів, готовності до вибору нетрадиційних для статі професій; заходів гендерночутливого професійного спрямування в роботі з молоддю для розширення її уявлень про можливі траєкторії трудової діяльності.